Er timepriser en forretningshemmelighet?
- Robert Myhre
- Apr 5
- 2 min read

Sammendrag av avgjørelse
I en ny avgjørelse fra Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA), 2024/1936, ble det slått fast at en kommune brøt taushetsplikten da de offentliggjorde leverandørenes timepriser i en anbudskonkurranse. Saken gjaldt en anskaffelse av arkitekt- og rådgivertjenester gjennomført av Vega kommune høsten 2024.
Klagenemnda konkluderte med at Vega kommune brøt forskriften § 7-4, jf. forvaltningsloven § 13, ved å utlevere leverandørenes timepriser i åpnings- og anskaffelsesprotokollen. Dette til tross for at kommunen begrunnet utleveringen med behovet for å oppfylle begrunnelsesplikten ved tildeling av kontrakt.
Bakgrunn
Vega kommune kunngjorde i oktober 2024 en konkurranse for anskaffelse av rammeavtaler til drift-teknisk avdeling. Anskaffelsen var delt inn i åtte delkontrakter, deriblant "Arkitekt og rådgivertjenester" som igjen var delt inn i ti ulike fagområder. Tildelingskriteriet var laveste pris.
Etter tildeling ble åpningsprotokollen sendt ut til alle leverandører. Protokollen inneholdt samtlige leverandørers timepriser. Dagen etter kontraktsinngåelse med klager (Aquapartner AS) avlyste kommunen konkurransen etter klage fra en annen leverandør.
Taushetsplikt for timepriser
Klagenemnda påpeker i sin avgjørelse at timepriser normalt anses som forretningshemmeligheter som det er av konkurransemessig betydning å hemmeligholde:
"Enhetspriser og timepriser er opplysninger som lett anses å være av konkurransemessig betydning å hemmeligholde [...] Når slike opplysninger blir gjort kjent, foreligger det en reell fare for økonomisk tap eller redusert gevinst for den aktuelle leverandøren som får sine timepriser offentliggjort. Andre aktører i samme marked kan utnytte opplysningen kommersielt."
Nemnda mener markedet for konsulenttjenester ikke er særegent fordi det finnes mange leverandører med ulik størrelse og prisstrategi. I den aktuelle saken fikk 16 leverandører innsyn i hverandres timepriser på opptil ti fagområder. Dette kan gi dem mulighet til å bruke informasjonen kommersielt – både i denne konkurransen og ved fremtidige tilbud.
Begrunnelsesplikt vs. taushetsplikt
Kommunen hevdet at utleveringen av timeprisene ble gjort for å oppfylle begrunnelsesplikten ved tildeling. Til dette bemerket nemnda at taushetsplikten gjelder uavhengig av om oppdragsgiver har en plikt til å begrunne tildelingen. Nemnda påpekte også at anskaffelsen var gjennomført etter anskaffelsesforskriften del I, som ikke oppstiller en egen begrunnelsesplikt.
KOFA la til grunn at informasjon om timeprisene etter dette var brudd på taushetsplikten.
Et gjennomgående problem i saker som gjelder taushetsplikt av timepriser, er en nærmere analyse av hvorfor nettopp denne informasjonen gjør den til en forretningshemmelighet (i motsetning til totalpris).
Konsekvenser for fremtidige konkurranser
Klagenemnda fremhevet at ved en eventuell utlysning av ny konkurranse vil samtlige tilbydere ha opplysninger om hverandres tilbudspriser, noe som ville gi leverandørene anledning til å utnytte opplysningene kommersielt både i denne anskaffelsen og potensielt også i andre sammenhenger.