top of page

Kan du reservere konkurransen for ideelle aktører? Ny dom gir svar!


Det er kommet en ny lagmannsrettsdom (LB-2024-36676), som avklarer hva som skal til for å reservere konkurransen for ideelle organisasjoner.


  1. Sakens bakgrunn og resultat


Saken gjaldt Oslo kommunes anskaffelse av drift av inntil 800 sykehjemsplasser. Kommunen hadde reservert konkurransen for ideelle aktører, slik at kommersielle leverandører ikke fikk delta. To kommersielle aktører (Norlandia Care Norge AS og Stendi AS) saksøkte kommunen, da de mente reservasjonen var ulovlig etter anskaffelsesforskriften § 30-2 a og EØS-retten.


Lagmannsrettens flertall slo fast at reservasjonen ikke var i strid med forskrift om offentlige anskaffelser, siden vilkårene for i § 30-2a ikke var oppfylt:

  1. Flertallet mente kommunen ikke viste at reservasjonen reelt bidro til slike sosiale formål, eller at ideelle aktører faktisk leverte bedre eller billigere tjenester enn kommersielle.

  2. Kommunens reelle grunn var i hovedsak politisk (dvs. å unngå kommersielle aktører), uten at det var grundig forankret i de kriteriene EU- og EFTA-domstolene krever.


  1. Reservasjonshjemmelen i anskaffelsesforskriften § 30-2 a


  • Bestemmelsen gir mulighet til å reservere konkurranser for ideelle organisasjoner hvis reservasjonen “bidrar til å oppnå sosiale mål, fellesskapets beste og budsjettmessig effektivitet”.

  • Hovedkravet er at reservasjonen må “actually contribute” (i norske dommer omtalt som “faktisk bidra”) til de sosiale eller allmenne mål den er ment å fremme. Dette er et gjennomgående utsagn i de viktigste avgjørelsene fra EU-domstolen (Spezzino, CASTA, ASADE I og II) og i EFTA-domstolens sak E-4/22 (Stendi/Norlandia).



  1. Hva som kreves av “faktisk bidrag”


  • Flertallet i lagmannsretten la stor vekt på at kommunen ikke hadde dokumentert noen reell merverdi eller konkrete sosiale gevinster ved å utelukke kommersielle.

  • Oppdragsgiver kan ikke kan nøye seg med generelle politiske eller ideologiske formål, som «vi ønsker å støtte ideell sektor» eller «vi vil ikke ha kommersielle aktører». Det må være en konkret sammenheng mellom reservasjonen og den økte oppnåelsen av sosiale mål eller allmenne interesser.

  • Flertallet la vekt på at Oslo kommune ikke viste noen reell, dokumenterbar merverdi for brukerne eller tjenestekvaliteten ved å utelukke kommersielle. At “ideell” er ønsket politisk, er ikke nok til å konkludere at reservasjonen faktisk gir bedre kvalitet, bedre budsjettdisiplin eller andre allmenne fordeler i praksis.


  1. Noen eksempler som kan oppfylle krav om "faktisk bidrag"


Spørsmålet er så hvilke praktiske situasjoner kravet om "faktisk bidrag" kan tenkes oppfylt i:


Reell frivillighetsandel eller non-profit

  • Dersom tjenesten utføres av organisasjoner som får null utbytte og kun dekket kostnader, eller reinvesterer alt overskudd i samme sosiale formål. F.eks. en rød-kors-lignende eller diakonal organisasjon der alt av midler går til omsorgsoppgaver, slik at man kan dokumentere at midler ikke tas ut som aksjeutbytte.


Konkret kompetanse eller kapasitet knyttet til formålet

  • Hvis de ideelle aktørene har nettverk av frivillige, sosialfaglig spisskompetanse eller en særlig målgruppeforståelse (for eksempel rusomsorg, barnevern, ideelle sykehjem med spesifikk diakonal forankring osv.). Dette kan underbygge at nettopp disse aktørene gir en «tilleggsverdi» i form av pasientoppfølging, ekstra aktiviteter, integrering, kultur- og fritidstilbud osv.

  • Det betyr at man ved reservasjon faktisk får en merverdi: Aktørenes særpregende modeller eller supplerende tjenester som ikke ville oppstå i en ren kommersiell setting.



Sikre mangfold eller bevare et sett av virksomheter med viktig formål

  • Dersom kommuner kan vise at uten reservasjon, vil ideelle aktører (som tilbyr en viss type kvalitets- eller lavterskeltilbud) forsvinne fra markedet. Dermed forvitrer en viktig pilar i lokalsamfunnets helse- og omsorgstjeneste.

  • Dersom man saklig kan dokumentere at priskonkurranse eller stordriftsfordeler hos kommersielle presser ut ideelle – og at dette på lengre sikt svekker tilbudet til sårbare brukere – kan det være et eksempel på “faktisk bidrag”.


Troverdig kontraktoppfølging og krav

  • Dersom det stilles tydelige kontraktskrav (kvalifikasjonskrav, kontraktfestet forbud mot utbytte, krav om at eventuelle driftsoverskudd må brukes på konkrete velferdstiltak etc.), og det følges opp i praksis.

  • Her kan man vise til at reservasjonen har fått “tannbitt”: Bare aktører med reell ideell drift slipper til, og det skaper et velfungerende sikkerhetsnett for brukerne.


Dokumentert budsjettnytte over tid

  • I enkelte sektorer kan man peke på at ideelle aktører jobber med en type “livsløpsomsorg” eller “frivillighet/dugnad” som gjør tjenesten rimeligere for kommunen på lang sikt – f.eks. ved å redusere behovet for dyre akuttløsninger.

  • Da kan man argumentere for at man faktisk får en budsjettgevinst og bedre ressursbruk.

 
 
  • Statens Standardavtaler (SSA) - slik velger du riktig avtale
    Statens Standardavtaler (SSA) - slik velger du riktig avtale
    26. aug. 2025, 12:00 – 15:00
    Webinar
    Valg av feil standardavtale kan føre til mislykkede prosjekter, budsjettoverskridelser og juridiske tvister. Dette webinaret gir deg en praktisk og juridisk veiledning i SSA-universet, slik at du kan velge den avtalen som best sikrer din anskaffelse.
  • Basiskurs
    Basiskurs
    tir. 02. sep.
    Oslo eller Digitalt
    02. sep. 2025, 10:00 – 15:20
    Oslo eller Digitalt, Oslo, Norge
    Lær hvordan du unngår vanlige fallgruver, optimaliserer prosessene dine, og sikrer at du alltid er i tråd med gjeldende lovverk. Kurset er designet for både nybegynnere og erfarne aktører, og gir deg verktøyene du trenger for å lykkes.
  • Konflikthåndtering i anskaffelser: Klage, innsyn, omgjøring, erstatning og avlysning
    Konflikthåndtering i anskaffelser: Klage, innsyn, omgjøring, erstatning og avlysning
    04. sep. 2025, 12:00 – 15:00
    Webinar
    Hva gjør du når ting ikke går etter planen? En klage, et krav om innsyn eller en uventet hendelse kan skape juridisk usikkerhet og forsinkelser. Dette kurset gir deg en dyp innføring i de juridiske spillereglene for konflikthåndtering, slik at du kan håndtere disse situasjonene profesjonelt, korrekt
  • Bygg- og anleggsanskaffelser
    Bygg- og anleggsanskaffelser
    tir. 16. sep.
    16. sep. 2025, 12:00 – 15:00
    webinar
    Navigerer du gjennom jungelen av spesialregler for bygg- og anleggsanskaffelser, med kontraktskjedebegrensninger, arbeidsrettslige krav og grensedragninger mellom eiendomskjøp og entreprisekontrakter?
  •  Dynamiske Innkjøpsordninger i praksis
     Dynamiske Innkjøpsordninger i praksis
    25. sep. 2025, 12:00 – 15:00
    Webinar
    Er du frustrert over tidkrevende og rigide anskaffelsesprosesser? Dynamiske innkjøpsordninger kan være løsningen du ikke visste at du trengte!
  • Miljø- og bærekraft ved offentlige anskaffelser
    Miljø- og bærekraft ved offentlige anskaffelser
    30. sep. 2025, 12:00 – 15:00
    Webinar
    Fra grønne ord til grønn handling: Slik lykkes du med bærekraft i offentlige anskaffelser!
  • Kontraktsendringer i usikre tider
    Kontraktsendringer i usikre tider
    tir. 30. sep.
    30. sep. 2025, 12:00 – 15:00
    Oslo og digitalt, Oslo, Norge
    Når markedet svinger, forsyningskjeder bryter sammen og prisene skyter i været – hvordan endrer du kontrakten uten å bryte regelverket for offentlige anskaffelser? Få praktiske løsninger og konkrete strategier for risikohåndtering
  • Etablering av Rammeavtaler – Juridisk og strategisk veiledning
    Etablering av Rammeavtaler – Juridisk og strategisk veiledning
    14. okt. 2025, 12:00 – 15:00
    Webinar
    Rammeavtaler krever strategiske valg og juridisk presisjon for å gi optimal verdi – lær hvordan fra en av Norges fremste eksperter. I dette 3-timers webinaret får du konkrete verktøy for å etablere rammeavtaler som både er lovlige og dekker virksomhetens reelle behov.
  • Avrop på Rammeavtaler  - fordelingsnøkler og minikonkurranser
    Avrop på Rammeavtaler  - fordelingsnøkler og minikonkurranser
    16. okt. 2025, 12:00 – 15:00
    Webinar
    Effektive avrop på rammeavtaler kan spare millioner, men krever kunnskap om både fordelingsnøkler og minikonkurranser. Dette webinaret gir deg praktiske løsninger på hverdagslige utfordringer ved avrop, basert på 20 års erfaring med anskaffelsesregelverket.
  • Konkurransegrunnlag som fungerer
    Konkurransegrunnlag som fungerer
    man. 27. okt.
    Oslo eller digitalt
    27. okt. 2025, 10:00 – 15:20
    Oslo eller digitalt
    Kvalifikasjonskrav, kravspesifikasjon og tildelingskriterier i praksis
  • Evalueringsmodeller og poengsystemer
    Evalueringsmodeller og poengsystemer
    tir. 11. nov.
    11. nov. 2025, 10:00 – 15:20
    Oslo og digitalt, Oslo
    Vil du lære hvordan du effektivt kan evaluere tilbud og sikre de beste avtalene for din virksomhet? Delta på vårt kurs om evalueringsmodeller, og få praktiske verktøy og innsikt som hjelper deg å navigere i komplekse anskaffelser. Perfekt for deg som ønsker å forbedre dine evalueringer
  • Basiskurs
    Basiskurs
    tor. 27. nov.
    Oslo eller Digitalt
    27. nov. 2025, 10:00 – 15:20
    Oslo eller Digitalt, Oslo, Norge
    Lær hvordan du unngår vanlige fallgruver, optimaliserer prosessene dine, og sikrer at du alltid er i tråd med gjeldende lovverk. Kurset er designet for både nybegynnere og erfarne aktører, og gir deg verktøyene du trenger for å lykkes.
  • Avklaring, retting og avvisning av tilbud
    Avklaring, retting og avvisning av tilbud
    27. nov. 2025, 12:00 – 15:00
    webinar
    Kurset fokuserer på forhandlingsforbudet og avvisning av tilbud som avviker fra kravspesifikasjonen.
  • Hvordan vinne anbud – et praktisk kurs for leverandører
    Hvordan vinne anbud – et praktisk kurs for leverandører
    02. des. 2025, 12:00 – 15:00
    Webinar
    Vil du vinne flere offentlige anbud? Lær hvordan du forstår kravene, scorer høyt på kvalitet – og unngår de vanligste tabbene. Vi viser deg hvordan du priser taktisk, samarbeider lovlig og leverer tilbud som faktisk vinner. Et praktisk kurs for leverandører som vil ha resultater, ikke bare erfaring.
Anbudskonkurranser
Anbudskonkurranser
When
29. apr. 2025, 12:30 – 15:00
Where
webinar
bottom of page