Kan du velge bort halve prisen? Klagenemnda sier ja til selektiv prisvurdering
- Robert Myhre
- May 30
- 3 min read

Sakssammendrag
I en fersk avgjørelse fra Klagenemnda for offentlige anskaffelser (sak 2024/1820) behandles spørsmålet om en oppdragsgiver kan evaluere tilbud basert på kun deler av de oppgitte prisene. Nord-Fron kommune gjennomførte en konkurranse for rammeavtale om gravearbeider der alle leverandører måtte oppgi forpliktende priser for grøftegraving, rørlegging og maskinarbeid, men kun rør- og maskinpriser inngikk i evalueringssummen.
Rettslige utgangspunkter
Forutberegnelighetskravet
Klagenemnda la til grunn at anskaffelsesloven § 4 krever at konkurransegrunnlaget skal være "tilstrekkelig klart og utvetydig utformet" slik at alle leverandører forstår dokumentene og fortolker dem likt. I saken fant nemnda at det "måtte ha fremstått klart for leverandørene at det utelukkende var rørleggingen og maskinprisene som skulle danne utgangspunktet for tilbudsevalueringen."
Tildelingskriteriene og tilknytning til leveransen
Forsyningsforskriften del I inneholder ikke konkrete regler om utforming av tildelingskriterier, men de grunnleggende prinsippene i anskaffelsesloven § 4 krever at kriteriene må ha "tilstrekkelig tilknytning til leveransen." For priskriterier innebærer dette at tilbudene skal premieres ut fra den prisen oppdragsgiver skal betale for ytelsen.
Klagenemndas tolkning
Adgang til representativ evalueringssum
Klagenemnda viste til praksis fra anskaffelsesforskriftens område hvor det ikke kan "oppstilles en plikt om å hensynta samtlige kostnadselementer ved valg av tilbud" og at det dermed er "adgang til å evaluere tilbudene på en representativ evalueringssum."
Utvidet adgang i forsyningssektoren: Nemnda understreket at oppdragsgiver skal ha "større fleksibilitet og handlingsrom" i anskaffelser etter forsyningsforskriften enn etter anskaffelsesforskriften, noe som innebærer at "adgangen til å evaluere på kun et utvalg av tilbudsprisene må dermed være enda større."
Forpliktende priser uavhengig av evaluering
Et sentralt moment var at alle oppgitte priser var forpliktende. Dette innebar at kommunen kunne kreve grøftegraving, rørlegging og maskinarbeid utført til de prisene leverandørene hadde oppgitt, selv om ikke alle prisene inngikk i evalueringen.
Konsekvenser av tolkningen
Strategiske implikasjoner
Tolkningen åpner for at leverandører kan prise seg strategisk ved å sette lave priser på tjenester som inngår i evalueringen, mens andre forpliktende priser kan settes høyere. Dette forutsetter imidlertid at evalueringskriteriene er tilstrekkelig klare.
Krav til representativitet
Selv om ikke alle kostnadselementer må evalueres, må de utvalgte elementene være "tilstrekkelig representative" for leverandørenes tilbudspriser og kriteriet må være "egnet til å utpeke det beste tilbudet."
Kritiske betraktninger
Manglende begrunnelse for representativitet
Klagenemnda konstaterte at "klager har ikke argumentert eller underbygget hvorfor eventuelt prisingen av rørlegging og maskinarbeid ikke er tilstrekkelig representativ." Dette flytter bevisbyrden til klager, men reiser spørsmål om oppdragsgiver bør ha en egen plikt til å begrunne at evalueringskriteriet er representativt.
Risiko for ubalansert konkurranse
Når store deler av leveransen (her grøftegraving) ikke påvirker evalueringen, kan dette potensielt føre til:
Skjeve prisstrukturer
Redusert konkurranse på ikke-evaluerte elementer
Utfordringer med å identifisere det reelt beste tilbudet
Forsyningsforskriftens særstilling
Klagenemndas henvisning til at forsyningssektoren skal ha "større fleksibilitet" er basert på lovforarbeider, men det kan diskuteres om denne fleksibiliteten bør gå på bekostning av grunnleggende konkurranseprinsipper som forutberegnelighet og likebehandling.
Sammenligning med klassisk sektor
Et interessant spørsmål er om resultatet ville blitt annerledes under anskaffelsesforskriften (klassisk sektor). Selv om klagenemnda viser til at representativ evalueringssum også er akseptert i klassisk sektor, er det grunn til å anta at kravene til begrunnelse ville vært strengere:
Sannsynlige forskjeller i klassisk sektor:
Høyere krav til dokumentasjon av at evalueringskriteriet er "egnet til å utpeke det beste tilbudet"
Tydeligere begrunnelse for hvorfor store kostnadselementer kan utelates fra evalueringen
Mulig krav om volumanslag eller annen dokumentasjon på representativitet
Sannsynlig utfall: Samme materielle resultat, men med strengere prosessuelle krav til oppdragsgiver. Anskaffelsesforskriften § 24-2 om "beste forhold mellom pris og kvalitet" kombinert med mindre fleksibilitet ville trolig medført at kommunen måtte dokumentere representativiteten mer grundig, selv om selektiv prisvurdering i seg selv er akseptert.
Dette illustrerer hvordan forsyningsforskriftens "større handlingsrom" ikke bare påvirker hvilke løsninger som er tillatt, men også hvor omfattende begrunnelser oppdragsgiver må gi for sine valg.