KOFA og utvidet tolkning av kvalifikasjonskrav – For store krav til innkjøpere?
- Robert Myhre
- Mar 6
- 2 min read

I en nylig avgjørelse (KOFA 2024/1632) ble Helse Sør-Øst RHF felt for ikke å avvise en leverandør på kvalifikasjonskravet om erfaring fra "minimum to kontrakter av tilsvarende kompleksitet og størrelse". Leverandøren hadde referanser fra riving av fristtående bygg, noe som KOFA mente ikke var nok.
KOFA tolket kvalifikasjonskravet om "tilsvarende kompleksitet" strengere enn det som eksplisitt sto i konkurransegrunnlaget. Nemnda mente at erfaring fra riving av frittliggende bygg ikke var nok, og at leverandørene måtte ha erfaring med riving nær annen infrastruktur.
Denne avgjørelsen reiser en viktig problemstilling: Bør innkjøpere forutse slike tolkninger og eksplisitt avvise dem i konkurransegrunnlaget? Eller stiller dette for høye krav til innkjøpere?
KOFAs tolkning – En ny praksis?
KOFA slo fast at leverandørens referanseprosjekter, som gjaldt riving av frittliggende bygg, ikke var tilstrekkelige fordi:
Oppdraget skulle utføres tett på et sykehus i drift, med strenge krav til støy, vibrasjoner og støv.
Det var krav om forsterkning av en kjellervegg og tetting av rivesnitt etter riving av en gangbro.
Det måtte samordning med flere parallelle entrepriser.
Selv om kvalifikasjonskravet kun nevnte "tilsvarende kompleksitet", mente KOFA at leverandører måtte forstå at dette innebar erfaring med riving nær annen infrastruktur.
I flere tidligere avgjørelser har KOFA lagt til grunn at begrepet "tilsvarende" innebærer at erfaringen må speile de faktiske utfordringene i kontrakten.
Kunne innkjøper ha håndtert dette annerledes?
I ettertid kunne innkjøper ha presisert at erfaring med riving nær annen infrastruktur ikke var et krav. En mulig formulering kunne vært:
"Tilsvarende kompleksitet innebærer riving av større bygg med behov for miljøsanering, uavhengig av nærhet til annen infrastruktur."
Hadde dette vært inkludert, kunne det vanskeligere blitt tolket inn et krav om spesifikk riveerfaring i tett bebygde områder.
Men dette reiser et viktig spørsmål: Bør innkjøpere alltid forutse hvilke tolkninger KOFA kan gjøre og eksplisitt avvise dem i konkurransegrunnlaget?
Er dette en for stor byrde for innkjøpere?
Denne avgjørelsen kan skape utfordringer fordi:
Innkjøpere må nå ikke bare formulere hva de krever, men også eksplisitt avvise tolkninger de ikke ønsker.
Det kan føre til mer kompliserte og detaljerte konkurransegrunnlag, som igjen kan begrense konkurransen og gjøre det vanskeligere for leverandører å delta.
Det reduserer innkjøpernes skjønnsfrihet i vurderingen av hva som er relevant erfaring, og overlater mer makt til KOFA i ettertid.
En praksis der innkjøpere må forutse alle mulige tolkninger og aktivt avvise dem, kan gjøre anskaffelsesprosesser tyngre og mer byråkratiske enn nødvendig.