top of page

KOMMUNALT EIERSKAP: Når må du si nei til eget selskap? Ny KOFA-avgjørelse gir svar!


Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) avga nylig en viktig avgjørelse om inhabilitetsregler i sak 2024/1803. Saken gjaldt spørsmålet om Innlandet fylkeskommune var inhabil til å gjennomføre en anbudskonkurranse der et selskap fylkeskommunen eide 34,35% av aksjene i, deltok som tilbyder.


KOFA OM INHABILITETSREGLENE


KOFA konkluderte med at: "Det i denne saken ikke foreligger 'særegne forhold som er egnet til å svekke' fylkeskommunedirektørens 'upartiskhet', jf. fvl § 6 andre ledd."


I sin begrunnelse fremhevet KOFA flere direkte momenter:


  • Nemnda påpekte at det foreligger "klare forskjeller på eierskap i et selskap gjennom privat kjøp, og dermed å være aksjonær som privatperson, og et ansvar for å forvalte et eierskap gjennom sin stilling."


  • KOFA uttalte at "Når tjenestemannen selv har eierandeler vil vedkommende ha en klar økonomisk interesse i selskapet, mens ved ansvar for forvaltning av eierskapet på vegne av et offentlig organ vil interessen være mer avledet."


  • I sin avgjørelse la KOFA "avgjørende vekt på at fylkeskommunedirektøren ikke har særlig sterk tilknytning til Klosser, at aksjeposten er en minoritetspost, og at innklagede verken mottar utbytte fra eller gir driftstøtte til selskapet."


  • KOFA viste til at "Som deltakere i konkurransen, er Klosser sammen med de øvrige tilbyderne, parter i saken. Avgjørelsen som treffes vil få direkte og sterk betydning for dem, ved at ett av tilbudene velges ut som vinner."


  • Nemnda påpekte at "Klosser driver i konkurranse med private selskaper, og er i denne saken en deltaker i en offentlig anbudskonkurranse. Avgjørelsen, altså resultatet av evalueringen av tilbudene, har derfor klart betydning for konkurranseforholdet mellom leverandørene."


  • KOFA viste også til to relevante uttalelser fra Justisdepartementets lovavdeling (JDLOV-1991-2379 og JDLOV-2014-746) som lignende deres sak. Disse uttalelsene la til grunn at at "departementets tjenestemenn ikke vil være inhabile selv når vedkommende departement/statsråd forvalter eierinteressene i selskapet på statens vegne", men at inhabilitet likevel kunne "tenkes å oppstå der selskapet driver virksomhet som kan komme i konkurranse med private".


TOLKNINGER OG ANALYSE AV AVGJØRELSEN


KOFA-avgjørelsen indikerer at eierskap alene ikke automatisk medfører inhabilitet. Det er ikke det formelle eierskapet, men den reelle økonomiske interessen og påvirkningsmulighetene som er avgjørende. En minoritetspost kombinert med fravær av utbytte og driftstøtte trekker sterkt i retning av at det ikke foreligger inhabilitet.


Avgjørelsen åpner for at utfallet kunne blitt et annet dersom fylkeskommunen hadde hatt en majoritetspost, mottatt utbytte, eller gitt driftstøtte til selskapet. Eventuelt også hvis kontrakten hadde utgjort en større andel av selskapets omsetning enn 2,4%.


Ved å vektlegge at fylkeskommunedirektøren ikke hadde "særlig sterk tilknytning til Klosser", åpner KOFA for at en mer aktiv rolle fra fylkeskommunedirektørens side i selskapets styre eller drift kunne endret utfallet av inhabilitetsavgjørelsen.


PRAKTISKE IMPLIKASJONER – HVA BETYR DETTE FOR KOMMUNER OG FYLKESKOMMUNER?


Kommuner og fylkeskommuner med eierinteresser i selskaper som deltar i anbudskonkurranser bør være oppmerksomme på følgende faktorer ved vurdering av mulig inhabilitet:


  • Størrelsen på eierandelen (minoritet vs. majoritet)

  • Økonomisk interesse (utbytte, driftstøtte)

  • Kontraktens relative betydning for selskapet

  • Administrasjonens tilknytning til selskapet

  • Konkurranse med private aktører


For å redusere risikoen for inhabilitet kan det være hensiktsmessig å:


  • Etablere organisatoriske skiller mellom eierskapsforvaltning og anskaffelser

  • Dokumentere at kommunedirektøren ikke har vært involvert i prosessen

  • Vurdere å benytte eksterne evaluatorer ved betydelige eierinteresser

  • Ved 100% eierskap eller majoritetspost, vurdere å be departementet oppnevne settekommune


OPPSUMMERING


KOFA-avgjørelsen gir viktige avklaringer om inhabilitetsregler ved kommunalt eierskap, men understreker også at vurderingen må gjøres konkret i hvert enkelt tilfelle. Avgjørelsen signaliserer at terskelen for å konstatere inhabilitet basert utelukkende på eierskap er relativt høy - spesielt når det dreier seg om minoritetseierskap uten økonomisk utbytte.

 
 
  • Anbudskonkurranser
    Anbudskonkurranser
    tir. 29. apr.
    webinar
    29. apr. 2025, 12:30 – 15:00
    webinar
    Kurset fokuserer på forhandlingsforbudet og avvisning av tilbud som avviker fra kravspesifikasjonen.
  • Hvordan vinne anbud – et praktisk kurs for leverandører
    Hvordan vinne anbud – et praktisk kurs for leverandører
    05. mai 2025, 12:00 – 15:00
    Webinar
    Vil du vinne flere offentlige anbud? Lær hvordan du forstår kravene, scorer høyt på kvalitet – og unngår de vanligste tabbene. Vi viser deg hvordan du priser taktisk, samarbeider lovlig og leverer tilbud som faktisk vinner. Et praktisk kurs for leverandører som vil ha resultater, ikke bare erfaring.
  • Egenregi, samarbeid og konkurranse – Hva er lov?
    Egenregi, samarbeid og konkurranse – Hva er lov?
    13. mai 2025, 12:00 – 14:30
    Webinar
    Kan offentlige virksomheter samarbeide seg imellom uten anbud? Når kan oppgaver utføres i egenregi, og når kreves det konkurranseutsetting? Dette kurset gir deg klarhet i grensene mellom egenregi, offentlig samarbeid og konkurranseutsetting
  • Oppdateringskurs for Basiskurs
    Oppdateringskurs for Basiskurs
    man. 26. mai
    26. mai 2025, 10:00 – 11:00
    Digitalt
    Hold deg faglig oppdatert – på kun én time Har du deltatt på vårt Basiskurs i offentlige anskaffelser? Da kan du bli med på våre digitale oppdateringskurs, der vi gjennomgår nye avgjørelser fra KOFA og domstolene og ser på hva de betyr i praksis.
  • Evalueringsmodeller og poengsystemer
    Evalueringsmodeller og poengsystemer
    tir. 03. juni
    03. juni 2025, 10:00 – 15:20
    Oslo og digitalt, Oslo
    Vil du lære hvordan du effektivt kan evaluere tilbud og sikre de beste avtalene for din virksomhet? Delta på vårt kurs om evalueringsmodeller, og få praktiske verktøy og innsikt som hjelper deg å navigere i komplekse anskaffelser. Perfekt for deg som ønsker å forbedre dine evalueringer
  • GDPR og forretningshemmeligheter i offentlige anskaffelser
    GDPR og forretningshemmeligheter i offentlige anskaffelser
    12. juni 2025, 10:00 – 15:20
    Webinar
    Hvordan håndterer du innsyn, sladding og taushetsplikt – uten å trå feil? Dette kurset gir deg oversikt over regelverket og praktiske råd for å vurdere hva som kan unntas offentlighet, hvordan du behandler personopplysninger korrekt, og hvordan du dokumenterer vurderingene dine.
  • Basiskurs
    Basiskurs
    tir. 17. juni
    Oslo eller Digitalt
    17. juni 2025, 10:00 – 15:20
    Oslo eller Digitalt, Oslo, Norge
    Lær hvordan du unngår vanlige fallgruver, optimaliserer prosessene dine, og sikrer at du alltid er i tråd med gjeldende lovverk. Kurset er designet for både nybegynnere og erfarne aktører, og gir deg verktøyene du trenger for å lykkes.
  • Rammeavtaler - leverandørkurs
    Rammeavtaler - leverandørkurs
    tor. 28. aug.
    28. aug. 2025, 12:00 – 15:00
    Webinar
    Er du leverandør til det offentlige – eller vurderer du å bli det? Da bør du forstå hvordan rammeavtaler fungerer. Dette kurset gir deg innsikten du trenger for å vinne rammeavtaler – og få bestillinger!
  • Basiskurs
    Basiskurs
    tir. 02. sep.
    Oslo eller Digitalt
    02. sep. 2025, 10:00 – 15:20
    Oslo eller Digitalt, Oslo, Norge
    Lær hvordan du unngår vanlige fallgruver, optimaliserer prosessene dine, og sikrer at du alltid er i tråd med gjeldende lovverk. Kurset er designet for både nybegynnere og erfarne aktører, og gir deg verktøyene du trenger for å lykkes.
  • Bygg- og anleggsanskaffelser
    Bygg- og anleggsanskaffelser
    tir. 16. sep.
    Oslo eller digitalt
    16. sep. 2025, 10:00 – 14:20
    Oslo eller digitalt, Oslo, Norge
    Navigerer du gjennom jungelen av spesialregler for bygg- og anleggsanskaffelser, med kontraktskjedebegrensninger, arbeidsrettslige krav og grensedragninger mellom eiendomskjøp og entreprisekontrakter?
  • Miljø- og bærekraft ved offentlige anskaffelser
    Miljø- og bærekraft ved offentlige anskaffelser
    tir. 30. sep.
    30. sep. 2025, 10:00 – 15:20
    Oslo eller digitalt, Oslo, Norge
  • Kontraktsendringer i usikre tider
    Kontraktsendringer i usikre tider
    tir. 30. sep.
    30. sep. 2025, 12:00 – 15:00
    Oslo og digitalt, Oslo, Norge
  • Konkurransegrunnlag som fungerer
    Konkurransegrunnlag som fungerer
    man. 27. okt.
    Oslo eller digitalt
    27. okt. 2025, 10:00 – 15:20
    Oslo eller digitalt
    Kvalifikasjonskrav, kravspesifikasjon og tildelingskriterier i praksis
  • Evalueringsmodeller og poengsystemer
    Evalueringsmodeller og poengsystemer
    tir. 11. nov.
    11. nov. 2025, 10:00 – 15:20
    Oslo og digitalt, Oslo
    Vil du lære hvordan du effektivt kan evaluere tilbud og sikre de beste avtalene for din virksomhet? Delta på vårt kurs om evalueringsmodeller, og få praktiske verktøy og innsikt som hjelper deg å navigere i komplekse anskaffelser. Perfekt for deg som ønsker å forbedre dine evalueringer
  • Rammeavtaler
    Rammeavtaler
    tor. 20. nov.
    Oslo og digitalt
    20. nov. 2025, 11:00 – 16:20
    Oslo og digitalt, Oslo, Norge
    Bli ekspert på rammeavtaler og opsjoner ved offentlige anskaffelser med vårt målrettede kurs. Oppdag hvordan du effektivt kan forhandle og administrere kontrakter. Registrer deg i dag og ta kontroll over dine offentlige prosjekter! Det er også mulig å delta på kurset online.
  • Anbudskonkurranser
    Anbudskonkurranser
    tor. 27. nov.
    webinar
    27. nov. 2025, 12:30 – 15:00
    webinar
    Kurset fokuserer på forhandlingsforbudet og avvisning av tilbud som avviker fra kravspesifikasjonen.
  • Basiskurs
    Basiskurs
    tir. 02. des.
    Oslo eller Digitalt
    02. des. 2025, 10:00 – 15:20
    Oslo eller Digitalt, Oslo, Norge
    Lær hvordan du unngår vanlige fallgruver, optimaliserer prosessene dine, og sikrer at du alltid er i tråd med gjeldende lovverk. Kurset er designet for både nybegynnere og erfarne aktører, og gir deg verktøyene du trenger for å lykkes.
  • Hvordan vinne anbud – et praktisk kurs for leverandører
    Hvordan vinne anbud – et praktisk kurs for leverandører
    09. des. 2025, 12:00 – 15:00
    Webinar
    Vil du vinne flere offentlige anbud? Lær hvordan du forstår kravene, scorer høyt på kvalitet – og unngår de vanligste tabbene. Vi viser deg hvordan du priser taktisk, samarbeider lovlig og leverer tilbud som faktisk vinner. Et praktisk kurs for leverandører som vil ha resultater, ikke bare erfaring.
Anbudskonkurranser
Anbudskonkurranser
When
29. apr. 2025, 12:30 – 15:00
Where
webinar
bottom of page