top of page

PARADOKSER I TILBUDSKONKURRANSER

Det bindende og ikke-bindende ved dialog i offentlige anskaffelser


KOFA-AVGJØRELSEN I ET NØTTESKALL


Klagenemndas nylige avgjørelse i sak 2025-0172 mellom Grunn-Service AS og Rogaland fylkeskommune har kastet lys over en av de mest forvirrende aspektene ved anskaffelsesregelverket: hvilke utsagn om dialog i konkurransegrunnlaget som faktisk binder oppdragsgiver.


I saken hadde Rogaland fylkeskommune angitt i konkurransegrunnlaget at dialog var planlagt i form av avklaringer og korrigeringer, men eksplisitt uttalt at leverandører ikke kunne forbedre sine tilbud gjennom slike avklaringer. Likevel gjennomførte fylkeskommunen en omfattende dialog med den valgte leverandøren, Rørheim Maskin AS, som i realiteten førte til en forbedring av tilbudet.


KLAGENEMNDAS RESONNEMENT


Klagenemndas resonnement i avgjørelsen kan oppsummeres slik:


  1. Dialogens karakter: Nemnda vurderte at dialogen som ble gjennomført gikk utover det som var angitt i konkurransegrunnlaget. Istedenfor "avklaringer og korrigeringer" fant nemnda at dialogen bar preg av "veiledning og bistand" i utarbeidelsen av tilbudet.

  2. Brudd på forutberegnelighet: Ved å tillate en dialog som i realiteten muliggjorde forbedring av tilbudet, brøt oppdragsgiver med den forventningen som var skapt i konkurransegrunnlaget om at slik forbedring ikke var tillatt.

  3. Forholdet til kvalifikasjonskrav: Nemnda la særlig vekt på at den valgte leverandøren gjennom gjentatte dialogrunder fikk mulighet til å dokumentere oppfyllelse av kvalifikasjonskravet om erfaring med "modellbasert prosjektering", uten at dokumentasjonen til slutt ble ansett tilstrekkelig.

  4. Likebehandlingsprinsippet: Ved å gi den valgte leverandøren omfattende bistand utover det som var angitt i konkurransegrunnlaget, ble likebehandlingsprinsippet brutt.


PARADOKSET I REGELVERKET


Kommentarene til anskaffelsesforskriften § 9-3 avdekker et påfallende paradoks i regelverket:


Ikke bindende: Oppdragsgivers angivelse av om det skal være dialog eller ikke er ikke bindende.

  • Fra note 190: "Det er likevel ingen plikt for oppdragsgiveren å holde seg til det han har planlagt."

  • Oppdragsgiver kan altså velge å ikke gjennomføre dialog selv om konkurransegrunnlaget sier at dialog er planlagt.


Bindende: Opplysninger om hvordan dialogen vil bli gjennomført er derimot bindende.

  • Fra note 188: "Hvis oppdragsgiveren har oppstilt regler for dialogen i anskaffelsesdokumentene, vil dette imidlertid binde oppdragsgiveren i dialogfasen, jf. forutberegnelighetsprinsippet i lovens § 4."

Dette reiser et logisk paradoks:


Hvorfor skal oppdragsgiver være bundet av hvordan dialogen skal gjennomføres, når han ikke er bundet av om dialogen skal gjennomføres i det hele tatt?


ET JURIDISK PUSLESPILL


Denne tilsynelatende inkonsekvensen kan være vanskelig å forstå. Om vi tenker oss følgende scenario:


  1. Oppdragsgiver angir i konkurransegrunnlaget at "det vil bli gjennomført dialog i form av avklaringer, men ikke forhandlinger."

  2. Oppdragsgiver bestemmer seg så for likevel å ikke ha dialog.

  3. Alternativt bestemmer oppdragsgiver seg for å ha dialog, men gjennomfører forhandlinger istedenfor bare avklaringer.


Ifølge kommentarene til forskriften er situasjon 2 lovlig (siden beslutningen om dialog eller ikke ikke er bindende), mens situasjon 3 er ulovlig (siden måten dialogen gjennomføres på er bindende).

Dette fremstår som inkonsekvent. For leverandørene kan det være like uforutsigbart at det ikke blir dialog i det hele tatt, som at dialogen gjennomføres på en annen måte enn angitt.


MULIGE FORKLARINGER PÅ PARADOKSET


Det kan være flere grunner til denne tilsynelatende inkonsekvensen i regelverket:


  1. Fleksibilitetshensyn: Det kan tenkes at lovgiver har ønsket å gi oppdragsgiver fleksibilitet til å velge bort dialog hvis det viser seg unødvendig, for å sikre effektiv ressursbruk.

  2. Skadepotensiale: Det kan argumenteres for at en uventet endring i dialogens karakter (f.eks. fra avklaringer til forhandlinger) har større potensiale for å skade konkurransen enn at dialog droppes helt, fordi det kan favorisere visse leverandører.

  3. Graderingsspørsmål: Beslutningen om å ha dialog eller ikke er binær, mens gjennomføringen av dialog har mange nyanser. Det kan være vanskeligere for leverandører å innrette seg etter endringer i hvordan dialog gjennomføres.

  4. Rettstekniske hensyn: Det kan være enklere for klageorganer å vurdere om en dialog er gjennomført i tråd med konkurransegrunnlaget, enn å vurdere om en beslutning om å droppe dialog var berettiget.


PRAKTISKE IMPLIKASJONER


Denne paradoksale rettstilstanden har viktige praktiske implikasjoner:


For oppdragsgivere:

  • Du kan velge å ikke gjennomføre dialog selv om konkurransegrunnlaget sier at dialog er planlagt

  • Men hvis du først velger å gjennomføre dialog, må du følge de rammene du selv har angitt

  • Protokollfør alltid begrunnelsen hvis du fraviker opplysningene om



    planlagt dialog (§ 10-5 annet ledd bokstav h)

  • Vær forsiktig med å angi spesifikke rammer for dialog i konkurransegrunnlaget hvis du vil beholde fleksibilitet


For leverandører:

  • Ikke regn med at dialog vil finne sted selv om konkurransegrunnlaget sier at det er planlagt

  • Men du kan innrette deg etter at dialogen, hvis den gjennomføres, følger de angitte rammene

  • Sørg for at ditt opprinnelige tilbud er komplett og tilfredsstiller alle krav, siden du ikke kan være sikker på at dialog vil finne sted


KRITISKE SPØRSMÅL TIL REGELVERKET


Denne saken og kommentarene til forskriften gir grunnlag for å stille kritiske spørsmål ved regelverket:

  1. Rettspolitisk koherens: Er det juridisk koherent å skille mellom bindende kraft av "om" og "hvordan" når det gjelder dialog?

  2. Forutberegnelighet: Ivaretas leverandørenes behov for forutberegnelighet tilstrekkelig når oppdragsgiver kan velge bort dialog, men ikke endre dens karakter?

  3. Praktisk anvendelighet: Skaper denne distinksjonen unødvendig kompleksitet i regelverket som gjør det vanskeligere å etterleve?

  4. Konsistens med EU-rett: Er denne tolkningsmodellen konsistent med underliggende EU-rettslige prinsipper for offentlige anskaffelser?

 
 
  • Anbudskonkurranser
    Anbudskonkurranser
    tir. 29. apr.
    webinar
    29. apr. 2025, 12:30 – 15:00
    webinar
    Kurset fokuserer på forhandlingsforbudet og avvisning av tilbud som avviker fra kravspesifikasjonen.
  • Hvordan vinne anbud – et praktisk kurs for leverandører
    Hvordan vinne anbud – et praktisk kurs for leverandører
    05. mai 2025, 12:00 – 15:00
    Webinar
    Vil du vinne flere offentlige anbud? Lær hvordan du forstår kravene, scorer høyt på kvalitet – og unngår de vanligste tabbene. Vi viser deg hvordan du priser taktisk, samarbeider lovlig og leverer tilbud som faktisk vinner. Et praktisk kurs for leverandører som vil ha resultater, ikke bare erfaring.
  • Egenregi, samarbeid og konkurranse – Hva er lov?
    Egenregi, samarbeid og konkurranse – Hva er lov?
    13. mai 2025, 12:00 – 14:30
    Webinar
    Kan offentlige virksomheter samarbeide seg imellom uten anbud? Når kan oppgaver utføres i egenregi, og når kreves det konkurranseutsetting? Dette kurset gir deg klarhet i grensene mellom egenregi, offentlig samarbeid og konkurranseutsetting
  • Oppdateringskurs for Basiskurs
    Oppdateringskurs for Basiskurs
    man. 26. mai
    26. mai 2025, 10:00 – 11:00
    Digitalt
    Hold deg faglig oppdatert – på kun én time Har du deltatt på vårt Basiskurs i offentlige anskaffelser? Da kan du bli med på våre digitale oppdateringskurs, der vi gjennomgår nye avgjørelser fra KOFA og domstolene og ser på hva de betyr i praksis.
  • Evalueringsmodeller og poengsystemer
    Evalueringsmodeller og poengsystemer
    tir. 03. juni
    03. juni 2025, 10:00 – 15:20
    Oslo og digitalt, Oslo
    Vil du lære hvordan du effektivt kan evaluere tilbud og sikre de beste avtalene for din virksomhet? Delta på vårt kurs om evalueringsmodeller, og få praktiske verktøy og innsikt som hjelper deg å navigere i komplekse anskaffelser. Perfekt for deg som ønsker å forbedre dine evalueringer
  • GDPR og forretningshemmeligheter i offentlige anskaffelser
    GDPR og forretningshemmeligheter i offentlige anskaffelser
    12. juni 2025, 10:00 – 15:20
    Webinar
    Hvordan håndterer du innsyn, sladding og taushetsplikt – uten å trå feil? Dette kurset gir deg oversikt over regelverket og praktiske råd for å vurdere hva som kan unntas offentlighet, hvordan du behandler personopplysninger korrekt, og hvordan du dokumenterer vurderingene dine.
  • Basiskurs
    Basiskurs
    tir. 17. juni
    Oslo eller Digitalt
    17. juni 2025, 10:00 – 15:20
    Oslo eller Digitalt, Oslo, Norge
    Lær hvordan du unngår vanlige fallgruver, optimaliserer prosessene dine, og sikrer at du alltid er i tråd med gjeldende lovverk. Kurset er designet for både nybegynnere og erfarne aktører, og gir deg verktøyene du trenger for å lykkes.
  • Rammeavtaler - leverandørkurs
    Rammeavtaler - leverandørkurs
    tor. 28. aug.
    28. aug. 2025, 12:00 – 15:00
    Webinar
    Er du leverandør til det offentlige – eller vurderer du å bli det? Da bør du forstå hvordan rammeavtaler fungerer. Dette kurset gir deg innsikten du trenger for å vinne rammeavtaler – og få bestillinger!
  • Basiskurs
    Basiskurs
    tir. 02. sep.
    Oslo eller Digitalt
    02. sep. 2025, 10:00 – 15:20
    Oslo eller Digitalt, Oslo, Norge
    Lær hvordan du unngår vanlige fallgruver, optimaliserer prosessene dine, og sikrer at du alltid er i tråd med gjeldende lovverk. Kurset er designet for både nybegynnere og erfarne aktører, og gir deg verktøyene du trenger for å lykkes.
  • Bygg- og anleggsanskaffelser
    Bygg- og anleggsanskaffelser
    tir. 16. sep.
    Oslo eller digitalt
    16. sep. 2025, 10:00 – 14:20
    Oslo eller digitalt, Oslo, Norge
    Navigerer du gjennom jungelen av spesialregler for bygg- og anleggsanskaffelser, med kontraktskjedebegrensninger, arbeidsrettslige krav og grensedragninger mellom eiendomskjøp og entreprisekontrakter?
  • Miljø- og bærekraft ved offentlige anskaffelser
    Miljø- og bærekraft ved offentlige anskaffelser
    tir. 30. sep.
    30. sep. 2025, 10:00 – 15:20
    Oslo eller digitalt, Oslo, Norge
  • Kontraktsendringer i usikre tider
    Kontraktsendringer i usikre tider
    tir. 30. sep.
    30. sep. 2025, 12:00 – 15:00
    Oslo og digitalt, Oslo, Norge
  • Konkurransegrunnlag som fungerer
    Konkurransegrunnlag som fungerer
    man. 27. okt.
    Oslo eller digitalt
    27. okt. 2025, 10:00 – 15:20
    Oslo eller digitalt
    Kvalifikasjonskrav, kravspesifikasjon og tildelingskriterier i praksis
  • Evalueringsmodeller og poengsystemer
    Evalueringsmodeller og poengsystemer
    tir. 11. nov.
    11. nov. 2025, 10:00 – 15:20
    Oslo og digitalt, Oslo
    Vil du lære hvordan du effektivt kan evaluere tilbud og sikre de beste avtalene for din virksomhet? Delta på vårt kurs om evalueringsmodeller, og få praktiske verktøy og innsikt som hjelper deg å navigere i komplekse anskaffelser. Perfekt for deg som ønsker å forbedre dine evalueringer
  • Rammeavtaler
    Rammeavtaler
    tor. 20. nov.
    Oslo og digitalt
    20. nov. 2025, 11:00 – 16:20
    Oslo og digitalt, Oslo, Norge
    Bli ekspert på rammeavtaler og opsjoner ved offentlige anskaffelser med vårt målrettede kurs. Oppdag hvordan du effektivt kan forhandle og administrere kontrakter. Registrer deg i dag og ta kontroll over dine offentlige prosjekter! Det er også mulig å delta på kurset online.
  • Anbudskonkurranser
    Anbudskonkurranser
    tor. 27. nov.
    webinar
    27. nov. 2025, 12:30 – 15:00
    webinar
    Kurset fokuserer på forhandlingsforbudet og avvisning av tilbud som avviker fra kravspesifikasjonen.
  • Basiskurs
    Basiskurs
    tir. 02. des.
    Oslo eller Digitalt
    02. des. 2025, 10:00 – 15:20
    Oslo eller Digitalt, Oslo, Norge
    Lær hvordan du unngår vanlige fallgruver, optimaliserer prosessene dine, og sikrer at du alltid er i tråd med gjeldende lovverk. Kurset er designet for både nybegynnere og erfarne aktører, og gir deg verktøyene du trenger for å lykkes.
  • Hvordan vinne anbud – et praktisk kurs for leverandører
    Hvordan vinne anbud – et praktisk kurs for leverandører
    09. des. 2025, 12:00 – 15:00
    Webinar
    Vil du vinne flere offentlige anbud? Lær hvordan du forstår kravene, scorer høyt på kvalitet – og unngår de vanligste tabbene. Vi viser deg hvordan du priser taktisk, samarbeider lovlig og leverer tilbud som faktisk vinner. Et praktisk kurs for leverandører som vil ha resultater, ikke bare erfaring.
Anbudskonkurranser
Anbudskonkurranser
When
29. apr. 2025, 12:30 – 15:00
Where
webinar
bottom of page